7 września 2020r. godz. 11.00, SCCS

Briefing prasowy w związku z pierwszym w Polsce przeszczepieniem płuc u pacjenta po przebytym zakażeniu Covid-19

Wolontariusze Programu TAK dla Transplantacji Fundacji SCCS rówież będą uczestnikami tego wyjątkowego wydarzenia...

Serdecznie zapraszam Państwa  na konferencję prasową, która odbędzie się w dniu 7 września br. (poniedziałek) o godz. 11.00 w Auli im. Prof. Zbigniewa Religi w Śląskim Centrum Chorób Serca w Zabrzu (Budynek B, II piętro). Spotkanie poświęcone będzie pomyślnej transplantacji płuc wykonanej u młodego pacjenta, którego płuca zostały nieodwracalnie uszkodzone wskutek zakażenia COVID-19.
Chcemy za Państwa pośrednictwem dotrzeć do Czytelników i Słuchaczy przekazując  im dobrą nowinę dając nadzieję. Pragnę podkreślić, że sukces stał się możliwy dzięki profesjonalnej współpracowały trzech zespołów medycznych, tj.  Wojewódzkiego Szpitala Specjalistycznego w Tychach, Szpitala Uniwersyteckiego w Krakowie oraz Śląskiego Centrum Chorób Serca w Zabrzu.

Będziecie Państwo mieli okazję poinformować opinię publiczną o szczegółach tej trudnej, ale
i owocnej współpracy zespołu wielu ludzi, tj.  lekarzy wielu specjalności, pielęgniarek, ratowników medycznych, zaangażowanych w ratowanie życia i zdrowia. To dzięki tej współpracy podnosimy rangę oraz znaczenie polskiej nauki i akademickiej medycyny, ratujemy chorym życie i zdrowie.Serdecznie zapraszam,

Prof. dr hab.n.med. Marian Zembala
Dyrektor Śląskiego Centrum Chorób Serca w Zabrzu