Święty Kamil 2022 dla Zespołu Lekarskiego SCCS

W tym roku laureatem został Zespół lekarski transplantacji płuc i leczenia mukowiscydozy oddziału transplantacji płuc z pododdziałem mukowiscydozy, pododdziałem chirurgii klatki piersiowej i pododdziałem chorób płuc Śląskie Centrum Chorób Serca dr hab. n med. Marek Ochman, dr Tomasz Stącel oraz dr Maciej Urlik

Uchwałą Zarządu i Rady z dnia 31.05.2022 r. Fundacji Śląskiego Centrum Chorób Serca w Zabrzu w sprawie  zgłoszenia kandydatury do nagrody Św. Kamila w roku 2022 Zarząd i Rada Fundacji SCCS w Zabrzu przedstawia kandydaturę Zespołu Lekarskiego Transplantacji Płuc i Leczenia Mukowiscydozy.

Nasze zgłoszenie jest formą podziękowania na ogromne zaangażowanie i pomoc dla pacjentów oraz osób zgłaszających się do Zabrza (Śląskiego Centrum Chorób Serca) z chorobami płuc i dolegliwościami pocovidowymi.
Zgrany zespół lekarzy wykonał 318 operacji przeszczepienia płuc, w tym 82 z powodu mukowiscydozy.
W okresie pandemii jako pierwsi w Polce, a jedni z pierwszych na świecie, wykonali przeszczep płuc u pacjenta na ECMO po zakażeniu COVID-19. Był to mieszkaniec Śląska, który dzisiaj cieszy się zdrowiem. Operowani są chorzy najtrudniejsi będący min. na mechanicznej wentylacji ECMO. Przeszczepiani są pacjenci we wszystkich jednostkach chorobowych.
Dr hab. med. Marek Ochman od wielu lat wspiera akcje prozdrowotne i sportowe organizowane przez Fundację Śląskiego Centrum Chorób Serca. Poza godzinami pracy konsultują  mieszkańców Zabrza, okolic i przyjeżdżających z kraju i zagranicy.
Zawsze chętni do udzielania pomocy, są otwarci na podejmowane w mieście inicjatywy. Skromni i nigdy nie odmawiający pomocy. Rozsławiają swoje Centrum i miasto Zabrze na kraj i Europę. Ich ciężką pracę
i zaangażowanie, aktywność, zmagania i wytrwałość cechuje każdego z powyższego Zespołu.

Od zawsze dla Nich pacjent jest NAJWAŻNIEJSZY.

Jesteśmy pewni, że kandydatura Zespołu Lekarskiego Transplantacji Płuc i Leczenia Mukowiscydozy Oddziału Transplantacji Płuc z Pododdziałem Mukowiscydozy,
Pododdziałem Chirurgii Klatki Piersiowej i Pododdziałem Chorób Płuc Śląskiego Centrum Chorób Serca w Zabrzu w pełni zasługuje na to wyjątkowe wyróżnienie.

W minioną sobotę w Teatrze Nowym w Zabrzu odbyła się gala wręczenia Wyróżnienia im. św. Kamila.

Wyróżnienie im. św. Kamila, patrona chorych i pracowników służby zdrowia,  ustanowione zostało w 2001 r., aby uhonorować tych, którzy swoją wieloletnią działalnością społeczną zyskali wdzięczność i szacunek mieszkańców Zabrza. Główną ideą wyróżnienia jest promowanie osób oraz instytucji, które w sposób szczególny przyczyniły się do budowania kultury miłosierdzia, akceptacji i solidarności z osobami cierpiącymi i ich rodzinami, były głosem wołającym o pomoc dla tych, którzy sami nie są w stanie domagać się przestrzegania ich podstawowych praw.

W tym roku laureatem został Zespół lekarski transplantacji płuc i leczenia mukowiscydozy oddziału transplantacji płuc z pododdziałem mukowiscydozy, pododdziałem chirurgii klatki piersiowej i pododdziałem chorób płuc Śląskie Centrum Chorób Serca - zespół, który tworzą znakomici lekarze: dr hab. n med. Marek Ochman, dr Tomasz Stącel oraz dr Maciej Urlik - za ogromne zaangażowanie i pomoc dla pacjentów z chorobami płuc i dolegliwościami pocovidowymi, którzy w Zabrzu, w ŚCCS, szukają pomocy.

Serdecznie gratulujemy i dziękujemy !!!