Bliżej Transplantacji`2023

Emocje po IV edycji warsztatów już nieco opadły, a my... działamy i promujemy TAK dla Transplantacji

Przeżyjmy to jeszcze raz!

7 listopada w Śląskie Centrum Chorób Serca/Silesian Center for Heart Diseases odbyły się warsztaty "Bliżej Transplantacji IV", podczas których uczestnicy mieli okazję zgłębić różne aspekty dziedziny transplantologii.
Wykład etyczny skupił się na moralnych aspektach przeszczepów, podczas gdy relacja Pielęgniarki z pracy na Oddziale Transplantacyjnym Dzieci pokazała wyzwania i sukcesy związane z tym obszarem medycyny.
Kolejnym ważnym elementem programu było omówienie historii i współczesnej dynamiki leczenia poprzez transplantologię narządów. Wykład o transplantacjach w Polsce i na świecie ukazywał złożoność procesu oraz jego ewolucję na przestrzeni lat.

Prelekcje dotyczące przeszczepienia serca i płuc skierowały uwagę na szczególne aspekty tych procedur, podczas gdy relacje z Osób, które żyją dzięki przeszczepieniu, rzucały światło na ludzkie doświadczenia i wyzwania związane z procesem rekonwalescencji.
To także chwila wzruszenia i refleksji...

Niezwykle inspirująca była opowieść Pana Bartka, który oddał szpik kostny, ratując życie choremu ze Stanów Zjednoczonych. Jego historia stanowiła doskonały przykład bezinteresownego zaangażowania i solidarności.

Uczestnicy „Bliżej Transplantacji IV” już po raz  kolejny poznawali tajniki transplantologii. Wykłady i prelekcje ze zdjęciami z sal operacyjnych i oddziałów - dr n. med. Joanny Śliwki, mgr Bernardetty Markiewicz, dr n. med. Dawida Borowika oraz dr n. med. Macieja Urlika należą do ciekawego punktu naszych warsztatów. To ogromna przyjemność gościć cenionych ekspertów, którzy, jak co roku, dzielą się swoją wiedzą i doświadczeniem ze słuchaczami.
Momentem kulminacyjnym i najbardziej wyczekiwanym są zawsze Historie Pacjentów. Uczestnicy byli poruszeni relacjami Osób, które przeszły przez doświadczenie przeszczepu.
W ich opowieściach przeplatała się radość życia po udanej operacji oraz siła ludzkiego ducha w trudnościach. Byli z nami: Renata, Kasia i Michał, Roman, Patryk, Krystian, Grzegorz i Marek.

Niech Moc Transplantacji TRWA!

Dziękujemy!

"Bliżej Transplantacji IV" nie tylko dostarczył uczestnikom wiedzy z zakresu transplantologii, ale również ukazał ludzką stronę tego obszaru medycyny, podkreślając wagę daru życia i solidarności międzyludzkiej.
Mówmy, rozmawiajmy, chwalmy się i bądźmy dla siebie i dla innych!

Razem, możemy wszystko!

#takdlatransplantacji #zgoda #twojetak #oswiadczeniewoli #mojazgoda #przeszczep #przeszczepdaremżycia #blizejtransplantacji