Projekty

Powrót do listy projektów

Tak Dla Transplantacji

Tak Dla Transplantacji to ogólnopolski program Fundacji Śląskiego Centrum Chorób Serca w Zabrzu, którego głównym zadaniem jest popularyzacja idei transplantacji, pomoc osobom niepełnosprawnym (w tym dzieciom i młodzieży) oraz wsparcie budowy modułu C Śląskiego Centrum Chorób Serca w Zabrzu, w którym mieścić się będzie Centrum Leczenia Mukowiscydozy i Przeszczepu Płuc.

Zobacz stronę projektu!

Osobnym tematem w ramach programu są dzieci i młodzież. Dzięki akcji „WSZYSTKIE DZIECI SĄ NASZE” mogą aktywnie uczestniczyć w olimpiadach letnich, jak i igrzyskach zimowych w kraju i za granicą.

Organizujemy i wspieramy wiele imprez o charakterze sportowym i rekreacyjnym. Pomagamy „wrócić” po transplantacji do normalnego funkcjonowania w życiu społecznym i zawodowym. Na pewno nie byłoby realizacji tych programów bez pomocy tysięcy wrażliwych i życzliwych nam ludzi, firm lub sponsorów.

Od lat wspierają nasze działanie prof. dr hab. n. med. Marian Zembala, prof. dr hab. n. med. Krzysztof Strojek, prof. dr hab. n. med. Sławomir Rudzki, prof. dr hab. n. med. Piotr Małkowski, koordynatorzy, lekarze i pielęgniarki ze szpitali w całym kraju, firma PGNiG oraz Fundacja PGNiG, Wheeler, Media-Markt, Wydawnictwo ZNAK, Stowarzyszenie Nordic Walking, znakomici sportowcy (Paweł Januszewski, Przemysław Saleta, Czesław Lang, Krystian Herba, Jerzy Górski), Paweł Kukiz, dziennikarze: Michał Olszański, Krzysztof Łoniewski, Krzysztof Głombowicz, Prezydenci i Burmistrzowie Miast, w których odbywają się nasze akcje, sandomierscy ogrodnicy i anonimowi darczyńcy.

Prawo w pigułce: